دستگاه سنگین تراش
یکی از ماشین آلات مهم صنعتی که کاربرد قابل توجهی نیز دارد، دستگاه های سنگین تراشی می باشند. به کمک این دستگاه ها می توان انواع قطعات فلزی استوانه ای و مخروطی شکل را به شکل های گوناگون برش داد. این دستگاه ها دارای کارکرد و قابلیت های گوناگونی برای ساخت قطعات فلزی هستند که در انواع مختلف طراحی شده اند. دستگاه های سنگین تراش به عنوان مادر ابزارهای ماشین کاری به شمار می آیند که برای اهداف و انجام کارهای مختلفی مثل سوراخ کاری، سنباده کشی، تراش دادن، برش و تغییر شکل انواع فلزات سنگین به کار می روند. کارایی بالای این دستگاه ها باعث کاربرد آن در اکثر کارگاه های تولیدی و صنعتی شده است. به کمک این دستگاه ها می توان به برش و شکل دهی انواع تجهیزات و ابزارهای فلزی پرداخت. دستگاه های تراش در انواع مختلفی ساخته می شوند که هر کدام کارایی های مخصوص به خود را دارند. در ادامه به توضیح و بررسی بیشتر این دستگاه ها خواهیم پرداخت.
خدمات سنگین تراش تهران | سنگین تراشی چهاردانگه
در کارخانه صنایع مجد تمام قطعات فلزی تولید شده توسط سنگین تراش در سایزها و اندازه های گوناگون با بالاترین دقت و ظریف ترین تراش می شوند. لذا برای سفارش خود با خاطری آسوده با کارشناسان فنی صنایع مجد تماس بگیرید و از مشاوره رایگان بهره مند شوید. قطعات سفارشی شما به بهترین نحو و در کوتاه ترین زمان بدون نقص و ایراد و با عالی ترین متریال توسط تیم فنی مجد تولید می شود. بنابراین در صورتیکه می خواهید دستگاه های سنگ شکن، قطعات آن ها، خدمات قطعه سازی، برشکاری آهن، تراشکاری، جوشکاری CO2 چهاردانگه، ساخت قطعات فلزی و … با عالی ترین دقت و بدون عیب و نقص تجهیز شوند، بدون درنگ از تجربیات گروه تولیدی صنایع مجد استفاده کنید و سفارش خود را ثبت کنید.
ثبت مشاوره رایگان خدمات صنایع مجد
تاریخچه استفاده از دستگاه تراش
یکی از قدیمی ترین ابزارهای صنعتی در زندگی بشر، انواع دستگاه های تراش به ویژه نمونه های سنگین تراش می باشند. قدمت اولین نمونه این دستگاه ها به ۱۳۰۰ سال قبل از میلاد در مصر برمی گردد. در سال های بعد از آن و بعد از انقلاب صنعتی، اتصال موتورهای بخار به دستگاه های تراش باعث بالا رفتن سرعت تراشکاری شد. در حال حاضر یکی از پیشرفتهترین دستگاههای تراش در جهان، نمونههای cnc است که مخترع آن نیز هنری مادسلی، مهندس و مخترع بریتانیایی میباشد.
انواع دستگاه سنگین تراش
انواع دستگاه سنگین تراش در انواع مختلفی ساخته شده که برای برشکاری محصولات گوناگون به کار می روند. کاربردی ترین نمونه های این محصولات را می توان در سه دسته بندی کلی زیر قرار داد:
دستگاه تراشکاری نجاری
از این نمونه ها برای تراش و برشکاری انواع قطعات چوبی در اندازه ها و ضخامت های گوناگون استفاده می شود.
دستگاه تراش مخصوص فلزات
انواع قطعات فلزی با آلیاژهای گوناگون نیز به کمک این نوع دستگاه ها تراش داده می شود.
دستگاه تراش شیشه
این دستگاه دارای تیغه های بسیار تیزی می باشند که برای تراش قطعات مختلف شیشه ای با ضخامت های گوناگون به کار می روند.
انواع روش های تراشکاری
قبل از استفاده از دستگاه های سنگین تراش، حوزه تراشکاری و انجام این صنعت مهم را می توان در سه دسته بندی کلی عنوان کرد:
تراشکاری اتوماتیک
استفاده از دستگاه های اوماتیک باعث شده تا کاربردی ترین مسیر برای تراشکاری انواع قطعات، روش اتوماتیک باشد. به کمک این روش می توان انواع قطعات فلزی، سنگی، چوبی و..را به راحتی تراش داد. یکی از دستگاه های کاربردی در این بخش، نمونه های cnc می باشند که بخش قابل توجهی از آن تحت کنترل کامپیوتر و به صورت خودکار می باشد.
تراشکاری نیمه اتوماتیک
انواع دستگاه های نیمه اتوماتیک در این روش مورد استفاده قرار می گیرند که توسط اپراتور انجام می شود. دستگاه های فرز و دریل نمونه هایی از روش های نیمه اتوماتیک می باشند که کارایی نسبتا بالایی در کارگاه های تولیدی دارند.
تراشکاری دستی
این روش بیشتر برای تراش دادن قطعات سنگی و چوبی به کار می رود که در گذشته معمول تر بود. برای تراش قطعات فلزی نمی توان از این روش استفاده کرد.
انواع ماشین تراشکاری
نحوه کارکرد انواع دستگاه تراش یا سنگین تراش به یک صورت است و از یک قاعده کلی پیروی می کنند. ایجاد دستگاه هایی با طراحی های متنوع که نوع حرکت محورها و ابزارهای برشی آن متغیر است، به دلیل نقشهای مختلف مانند سوراخکاری آهن، تراشکاری و … استفاده از آن میباشد. این دستگاه ها از لحاظ نوع کارکرد و طراحی در دسته بندی های زیر قرار می گیرند.
دستگاه تراش عمودی
این دستگاه ها یک انتخاب عالی برای تراش دادن قطعات بزرگ و سنگینی به شمار می آیند که جابجایی آنها کار بسیار سختی می باشد. در این دستگاه ها، قطعه مورد نظر روی میز قرار می گیرد و ابزار تراش با حرکت عمودی که دارد، فرآیند تراش را انجام میدهد.
دستگاه تراش افقی
از این دستگاه ها برای تراش قطعاتی استفاده می شود که اندازه های بزرگ و غیر استوانه ای دارند. قطعه مورد نظر در این دستگاه ها ثابت نگه داشته می شود و تمام کار تراش به وسیله محورها قابل اجرا می باشد. از این دستگاه برای تراش قطعات مختلف در پروژه های سبک استفاده می شود.
دستگاه صفحه تراش
از این دستگاه ها برای تراش نمونه های استفاده می شود که نیازی به ورود به بخش داخلی نباشد. نحوه حرکت این دستگاه به صورت خطی و به حالت رفت و برگشت است که می تواند نتایج مختلفی داشته باشد. نحوه کارکرد برخی از نمونه ها مثل رنده بوده و فقط جهت تراش بخش بیرونی استفاده می شوند. یکی از بهترین نمونه های صفحه تراش می توان به دستگاه های cnc اشاره کرد.
دستگاه تراش فوق سنگین
به کمک انواع دستگاه تراش فوق سنگین می توان قطعاتی با ضخامت و اندازه های بسیار بالا را به راحتی برش یا تراش داد. این دستگاه ها با قدرت موتوری بالا و در چندین محور قدرتمند، شرایط ایجاد تراش و برش های متنوع را روی انواع مواد با جنس های مختلف از جمله فلزات را دارند. از این دستگاه ها در اکثر کارگاه های تولیدی صنعتی با توجه به نیاز کارگاه در ساخت محصولات بزرگ و سنگین، استفاده می شود. عملکرد این دستگاهها در مقایسه با نمونه های معمولی تفاوت چندانی ندارد و بیشتر قدرت قطعات دستگاه است که با نمونه های دیگر متفاوت است.
نحوه کارکرد دستگاه تراش
همان طور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، انواع دستگاه های سنگین تراش و تراش های معمولی دارای اجزای مشابهی هستند. در مورد نحوه عملکرد نیز شرایط به همین صورت است که به صورت کلی به نحوه عملکرد این دستگاه ها اشاره خواهیم کرد.
- ابتدا قطعه کار مورد نظر که تراش روی آن انجام خواهد شد، داخل دستگاه مورد نظر قرار داده و ثابت می شود.
- سپس دستگاه روشن می شود و قطعه مورد نظر شروع به چرخاندن می کند.
- زمانی که قطعه مورد نظر به صورت دورانی شروع به حرکت می کند، به برنده دستگاه، فشار لازم وارد می شود تا عملیات تراشکاری شروع و محصول نهایی ساخته شود.
در اکثر دستگاه های سنگین تراش امکان تنظیم چرخش قطعه وجود دارد که مقدار آن بر حسب دور بر دقیقه مشخص می شود. در دستگاه های تراش باید به نوع جنس برنده توجه داشت و جنس آن را از نمونه قطعه ای که تراش داده می شود، سخت تر انتخاب کرد. این امر باعث می شود تا ابزار برنده هنگام تراشکاری از بین نرود و محصول نهایی نیز با دقت و ظرافت بیشتری تراش داده شود.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه سنگین تراش
یکی از مواردی که باعث شناخت بیشتر دستگاه های سنگین تراش می شود، معرفی اجزای تشکیل دهنده و نحوه کارکرد آن می باشد. با توجه به پیچیدگی بیش از حد این دستگاه ها، امکان معرفی تمام قطعات تشکیل دهنده وجود ندارد. برای شناخت بهتر فقط سراغ بخش های اصلی این دستگاه ها می رویم که کارکرد اصلی دستگاه ها به آن وابسته است.
- شاسی دستگاه: شاسی این دستگاه به صورت یک چهار چوب محکم فلزی می باشد که سایر قطعات تشکیل دهنده دستگاه در آن قرار گرفته شده اند. بدنه یا شاسی این دستگاه ها باید از استحکام بالایی برخوردار بوده و غیر قابل جابجایی نیز باشد. شاسی محکم یکی از فاکتورهای مهم این دستگاه ها به شمار می آید که روی کارکرد آنها نیز تاثیرگذار است.
- موتور دستگاه های تراش: فاکتور مهمی که نشان دهنده قدرت موتور این دستگاه ها می باشد، تعداد وات یا اسب بخار آن است. در نمونه های سنگین تراش از موتورهای قوی تری استفاده می شود تا توانایی تراش های سنگین و بزرگ را نیز داشته باشد.
- اسپیندل: این قطعه که بین موتور و محور دستگاه های تراشکاری قرار دارد، وظیفه آن جهت دهی به موتور و سرعت دادن به حرکت محورها میباشد. این ابزار باعث تغییر و تنظیم سرعت دستگاه ها می شود و امکان کنترل سرعت دستگاه را راحت تر کرده است.
- محور: یکی دیگر از قطعات مهم دستگاه های تراش به شمار می آید که بین اسپیندل و ابزار تراش قرار دارد. تعداد محورها در هر کدام از دستگاه های تراش سنگین متغیر است. استفاده از محورهای بالا در برخی از دستگاه ها، امکان برش های سه بعدی و پیچیده را نیز فراهم می کنند. محبوب ترین دستگاه های تراشکاری در نمونه های دو، سه، چهار و پنج محوره عرضه می شوند.
- ابزار تراش: این ابزار جهت تراش جسم مورد نظر به کار می رود که جنس و شکل آن با توجه به نوع ماده قابل تراش، متغیر است. در ساخت این بخش از دستگاه های سنگین تراش معمولا از الماس استفاده می شود و شکل آن نیز با توجه به کاربردی که دارد، متغیر است.
- نرم افزار: استفاده از این قسمت در دستگاه های اتوماتیک و پیشرفته معمول تر است که یکی از مهمترین ابزارها برای تعیین مختصات حرکتی و میزان دقت دستگاه ها می باشد.
- پنل کنترلی: از آن برای وارد کردن اطلاعات و مختصات دستگاه به کار می رود که می تواند به صورت لمسی یا دکمه ای باشد. تکنسین به کمک این پنل می تواند کنترل دستگاه های تراش را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
- میز: یکی دیگر از مهمترین بخش های این دستگاه ها، میز است که برای نگه داشتن قطعه به کار می رود. نوع و اندازه این میزها با توجه به چند محوره بودن دستگاه ها و نحوه کارکردی که دارند، متغیر است.
خدمات سنگین تراش
با توجه به کاربرد بالای انواع قطعات در حوزه های مختلف در تمام دنیا، خدمات سنگین تراش (heavy cutting machine) نیز از تنوع بالایی برخوردار است. بسیاری از محصولاتی که در این بخش ساخته می شوند، برای استفاده در انواع خط تولید و ساخت انواع دستگاه ها به کار می روند. اکثر قطعات سنگین و بزرگی که کار تراش آنها به صورت دستی و یا از طریق روش های نیمه اتوماتیک قابل اجرا نیست را می توان به کمک دستگاه های سنگین تراش و کارگاه های این بخش آماده کرد.
نکات ایمنی استفاده از دستگاه تراش بزرگ
رعایت نکات ایمنی در تمام کارگاه های صنعتی به ویژه هنگام کار با دستگاه های سنگین تراش الزامی است. از مهمترین نکاتی که باید در این بخش به آن توجه کرد، عبارتند از:
- باید هنگام کار با این دستگاه ها حتما از عینک های مخصوص و محافظ های صورت استفاده کرد.
- باید از پوشیدن لباس هایی با آستین های بلند جلوگیری کرد و در صورت داشتن موهای بلند نیز باید آنها را کامل بست. هنگام کار با این دستگاه ها نباید از انگشتر، ساعت و دستکش استفاده کرد. این اشیاء ممکن است در دوک دستگاه گیر بیفتند و باعث ایجاد حادثه هایی جبران ناپذیر شوند.
- قبل از شروع کار تراشکاری بهتر است ابزارهای آن را تعمیر و تیز کرد چون کاربرد ابزارها و دستگاه های خراب یا کند می تواند باعث ایجاد حادثه شود.
قابلیت های دستگاه تراش
کاربرد انواع دستگاه های سنگین تراش به دلیل قابلیت های گوناگونی است که دارند. به کمک این محصولات می توان قطعات مختلفی را به شکل های گوناگون تراش یا برش داد. از مهمترین قابلیت های این دستگاه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- کف تراشی قطعات: به کمک این دستگاه ها می توان طول یک قطعه را کم کرد یا سطح آن را به صورت یک دست و صاف در آورد. به این روش کف تراشی می گویند که در تراش قطعات گوناگون به کار می رود.
- رو تراشی: یکی از پرکاربرد ترین قابلیتها در دستگاههای سنگین تراش، رو تراشی است که به کمک آن میتوان براده های اضافی را از سطوح مختلف برداشت. از این روش در مراحل پایانی تراشکاری استفاده می شود تا کیفیت سطح قطعات بالا رود.
- داخل تراشی: به کمک دستگاه های مختلف تراشکاری می توان کارهایی مثل براده برداری، پرداخت، ایجاد دندانه، بیشتر شدن قطر را درون سوراخ یا حفره ای از پیش ساخته، ایجاد کرد.
- مخروط تراشی: مهمترین قابلیت این دستگاه ها، مخروط تراشی آن می باشد که به ۴ سبک گوناگون انجام می شود.
کاربردهای دستگاه تراش در صنایع
کاربردهای متنوع دستگاه های سنگین تراش در انواع حوزه های صنایع آن را به یکی از بخش های مهم تبدیل کرده است. این کاربردها را به صورت کلی می توان در دو دسته بندی پیچ تراشی رزوه زنی و آج زنی عنوان کرد. بسیاری از قطعات صنعتی دارای سطوح داخلی و خارجی رزوه دار می باشند که جهت رزوه تراشی دستی و خودکار انواع پیچ های متری و اینچی، از این دستگاه ها استفاده می شود.
آج زنی به عنوان گسترده ترین کاربرد دستگاه های سنگین تراش شناخته می شود که باعث بالا رفتن اصطکاک قطعات گوناگون می شود. جهت ایجاد آج، ابزار آج زنی به صورت عمود روی محور قطعه کار به سوپرت عرضی بسته میشود. سپس آن را روی سطح مورد نظر مماس کرده و با استفاده از سوپرت عرضی، شکل نهایی آج بر سطح قطعه ایجاد می شود. این سوپرت امکان کنترل دستی و خودکار را دارد. انواع آج زنی از لحاظ ظاهری را می توان در دسته بندی های زیر قرار داد.
- انواع آج مستقیم
- آج های راست و چپ دندانه
- آج های مقعر
- آج های محدب
- سوراخ کاری
- لبه زنی
- شیار زنی
- و ….
خرید دستگاه سنگین تراش
تمام کسانی که قصد تهیه یک دستگاه تراش بزرگ برای کارگاه خود را دارند باید به برخی از موارد توجه داشته باشند. توجه به برخی از فاکتورها هنگام خرید باعث می شود تا انتخاب بهتری هنگام خرید داشت.
- توجه به اندازه دستگاه متناسب با فضای کارگاه: تناسب بین اندازه دستگاه های تراش و فضای کارگاه ها یکی از مهمترین موارد هنگام خرید می باشد. انتخاب یک دستگاه تراشکاری بزرگ برای کارگاه های کوچک یا برعکس، صرفه اقتصادی لازم را ندارد. باید دستگاهی متناسب با فضای کارگاه خود انتخاب کرد تا بتوان آن را به راحتی مورد استفاده قرار داد.
- خرید نوع دستگاه با توجه به هدف استفاده از آن: فروش سنگین تراش جهت کار بر روی انواع قطعات در جنس های مختلف صورت می گیرد. هنگام خرید باید با توجه به نوع قطعه ای که قصد تراش آن را دارید، مناسب ترین نمونه را انتخاب کنید. نوع دستگاه نیز باید با هدف کاربر همخوانی داشته باشد. به عنوان مثال با توجه به نوع کاربردی که خواهید داشت باید به خوبی بررسی کنید که دستگاه تراش پلاستیک مناسب تر است یا نمونه های سی ان سی.
- توجه به گارانتی و خدمات پس از فروش دستگاه: هنگام خرید دستگاه های صنعتی مثل تراشکاری باید به کیفیت آنها توجه ویژه داشته باشید. انتخاب نمونه هایی که دارای گارانتی یا خدمات پس از فروش هستند، معمولا از کارایی بهتری برخوردار بوده و حس اطمینان از خرید را در خریدار ایجاد می کنند.
سوالات متداول سنگین تراش
صنایع مجد خدمات سنگین تراش صنعتی در تهران را ارائه می دهد؟
بله، صنایع مجد در شهرک صنعتی چهاردانگه تهران خدمات تراشکاری قطعات سنگین را ارائه می دهد. برای اطلاعات بیشتر با مشاوران صنایع مجد با شماره های ۰۲۱۵۵۲۵۹۷۴۸ و ۰۲۱۵۵۲۵۹۷۴۹ تماس بگیرید.
آیا خدمات تراشکاری قطعات فلزی را هم دارید؟
بله تراشکاری قطعات آهنی در صنایع مجد قابل انجام است.
صنایع مجد گواهینامه تضمین کیفیت دارد؟
صنایع مجد دارای گواهی استاندارد از سازمان استاندارد ایران است.
روش سنگین تراشی قطعات فلزی در صنایع مجد چیست؟
طراحی نقشه کشی، برآورد قیمت و تولید؛ که هر قطعه با توجه به خواسته های مشتری می تواند شامل تمام مراحل یا برخی از این مراحل باشد.
سایز قطعات فلزی که در صنایع مجد تولید می شود چند است؟
شرکت توانایی تولید قطعات فلزی از قطر ۱سانتی متر تا قطر ۱۲۰سانتی متر و از طول ۱سانتی متر الی ۴۰۰ سانتی متر را دارا می باشد.
برای دریافت پیش فاکتور از صنایع مجد چقد زمان طول می کشد؟
زمان دریافت پیش فاکتور، بسته به نوع قطعه و خدمات مورد نیاز کارفرما از ۱روز الی ۱هفته متغیر است.